De ce totu’-i mai gustos dacă-i făcut la Selgros

Bloggerii Kooperativa 2.0 Iași în vizită la Selgros

Am fost tot timpul de părere că principalul motiv pentru care frecventăm un hypermarket ori altul este proximitatea. Nu de alta, dar mulți dintre noi suntem comozi și nu agreăm ideea de a pierde mult timp pe drum atunci când mergem la cumpărături. Așadar, nu cred că întotdeauna oferta de produse a unui hypermarket este cea care te convinge să îi treci mai des pragul împingând căruciorul. Cu toate acestea, sunt unele care se remarcă printr-o calitate superioară a unei anumite categorii de produse, iar Selgros a reușit de-a lungul ultimilor ani (e-adevărat, și cu ajutorul unor campanii publicitare bine țintite) să iasă în evidență prin gustul cărnii pe care o comercializează și, în special, carnea de porc și cea de vită.

Sigla noua Selgros Cash & Carry
Noua siglă SELGROS cash & carry

Pentru a mă convinge că nu există nici un fel de șmecherie în procesul de producere a preparatelor din carne de la Selgros Iași, am fost zilele trecute alături de bloggerii din Kooperativa 2.0 într-o vizită în spatele rafturilor, în zona în care carnea se tranșează, se prepară și se pregătește pentru a fi așezată în galantare. Din start, am fost întâmpinați cu recuzita necesară călătoriei prin „ținutul cărnii”, o recuzită obligatorie pentru păstrarea unui mediu igienic – halat, bonetă și papucei de unică folosință. Fără să stea prea mult pe gânduri, domnul Munteanu, expertul într-ale cărnii de la Selgros Iași, ne-a introdus direct în activitatea de zi cu zi a raionului, scoțând la interval o prea frumoasă carcasă de porc. Am aflat că dovada calității acesteia este dată de ștampilele de formă ovală și că este furnizată de Smithfield Prod, fostul COMTIM, din Timișoara. Gazda noastră a pus accent și pe sistemul electronic care ține evidența fiecărei bucăți de carne care intră în depozitul Selgros și care oferă posibilitatea în orice moment să se verifice lotul din care a fost extras fiecare preparat. Pe scurt, cei de la Selgros nu se tem de controale.

Carcasă de porc la SELGROS Iași
Carcasă de porc la SELGROS Iași
Atenție sporită la sistemul electronic de la SELGROS Iași
Atenție sporită la sistemul electronic de la SELGROS Iași

Am trecut apoi în zona în care se tranșează carcasa de porc cu îndemânare pentru a ajunge pe rafturi în caserole. O să le găsiți împărțite pe categorii: ceafă, spată, mușchiuleț, rasol, coaste, nucă (da, am aflat că există o bucată de carne care se cheamă așa) și alte bunătăți. De altfel, zona în care se face tranșarea și ambalarea este vizibilă și din interiorul magazinului prin ferestrele din spatele spațiului în care se vinde carnea. Totuși, când ai ocazia să observi îndeaproape, precizia și viteza cu care cei responsabili pot tranșa carcasa sunt de-a dreptul uimitoare, în fața noastră ei stăpânindu-se cu greu să își seteze un ritm suficient de lent încât să putem afla sub ce denumire ajung bucățile tăiate la vânzare. Gândiți-vă că se tranșează undeva la 10 tone pe săptămână pentru majoritatea restaurantelor importante din Iași care se aprovizionează de la Selgros.

Tranșare carcasă porc la SELGROS Iași
Tranșare carcasă porc la SELGROS Iași
Ambalare mușchi de porc la SELGROS Iași
Ambalare piept de porc la SELGROS Iași
Carne de porc tranșată la SELGROS Iași
Carne de porc tranșată la SELGROS Iași

A urmat o demonstrație a modului în care sunt produși crenvurștii de porc marca Selgros și, practic, o combatere a mitului că în crenvurști nu se pune numai carne. Ei bine, rețeta crenvurștilor de porc de la Selgros conține carne 70% macră și 30% grăsime, sare neiodată, o pungă de condimente speciale și extract de kombucha (o ciupercă care se regăsește în ceai). Nu se folosește deloc nitrit de sodiu și, după spusele celor care fac acești crenvurști, nici un fel de E. Toată combinația aceasta este introdusă într-un malaxor în care se adaugă o pungă mare de gheață pentru a menține o temperatură de 5-6° C, în caz contrat mașinăria supraîncălzindu-se, efectul fiind că pasta s-ar tăia. Rezultatul este o pastă deloc plăcută ochiului, care este introdusă într-o mașinărie profesională asemănătoare cu cele folosite în gospodării pentru făcut cârnații. Pentru membrana exterioară sunt utilizate doar mațe naturale de oaie. Crenvurștii ajung apoi în dispozitivul pentru afumat, dispozitiv care afumă cu rumeguș și în care pot fi afumate simultan aproximativ 100 kg de carne. Termenul de valabilitate al crenvurștilor produși la Selgros este de 8 zile.

Carnea de porc pentru crenvurști folosită la SELGROS Iași
Carnea de porc pentru crenvurști folosită la SELGROS Iași
Malaxorul în care se face pasta pentru crenvurști la SELGROS Iași
Malaxorul în care se face pasta pentru crenvurști la SELGROS Iași
Consistență pastă de crenvurști de porc marca SELGROS Iași
Consistență pastă de crenvurști de porc marca SELGROS Iași
Crenvurști de porc în maț natural de oaie la SELGROS Iași
Crenvurști de porc în maț natural de oaie la SELGROS Iași
Afumare cu rumeguș la SELGROS Iași
Afumare cu rumeguș la SELGROS Iași

Am fost îndrumați apoi spre camera cu produse finite – mușchi, parizer, șuncă -, unde gurile noastre pofticioase au gustat din preparate și am putut să confirmăm că sunt la fel de delicioase pe cât de bine arată. Și pentru că ni s-a deschis apetitul, am fost răsfățați și cu o cină gătită de sous-chef-ul de la Mamma Mia, principalul client premium al Selgros în ceea ce privește comenzile de carne, precum și niște prăjituri demențiale.

Preparate din carne de porc marca SELGROS Iași
Preparate din carne de porc marca SELGROS Iași
Șuncă făcută special pentru restaurantele din Iași
Șuncă făcută special pentru restaurantele din Iași
Degustare preparate din carne de porc marca Selgros
Degustare preparate din carne de porc marca Selgros
Plating marca Mamma Mia cu carne de la Selgros Iași
Plating marca Mamma Mia cu carne de la Selgros Iași

Seara s-a încheiat în compania echipei Selgros Iași, o echipă din atitudinea căreia reiese profesionalismul și pasiunea pentru bunătățuri, de altfel lucrurile scoase în evidență și de sloganul companiei.

P.S.: Turul pe care l-am făcut noi la Selgros Iași poate fi realizat de oricine dorește dacă îi anunțați din timp. Și chiar vă recomand să îl faceți!

Bloggerii din #Kooperativa Iași alături de echipa Selgros Iași
Bloggerii din #Kooperativa Iași alături de echipa Selgros Iași
Advertisements

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s