Distanţa

Nu e destul să trăim, e nevoie să ştim pentru ce trăim. Ca să nu fim doar nişte strigoi, nişte suflete răzleţe, e nevoie de un scop, o ţintă pe care să o atingem. Mulţi bătrâni  cerşesc  la  sfârşitul  vieţii o clipă când, de fapt, au pierdut atâţia ani… Însă până acolo drumul e lung, distanţa e mare.

Ne vedem departe şi vedem departe… oare este destul? În nici un caz. Diferit de a vedea departe e acţiunea de a te afla acolo, în mijlocul a ceea ce îţi doreşti. Important e să ai prieteni şi să îi ai aproape, să îi priveşti în ochi, să le auzi vocea şi hohotele de râs, să simţi că se bucură la fel cum o faci şi tu.

Avem puterea să facem asta? Un proverb arab spune: răbdarea e puterea celui fără de putere. Mă întreb dacă vom învinge vreodată dacă nu ne resemnăm sau dacă vom câştiga dacă nu vom avea răbdare… mi-e greu să cred.

“Nu înţeleg cum pot exista oameni indiferenţi în această lume, cum pot exista suflete care nu se chinuiesc, inimi care nu ard, simţiri care nu vibrează, lacrimi care nu plîng. Ar trebui să fie interzişi spectatorii şi toţi acei care din distanţă fac o virtute.” (Emil Cioran)

8 thoughts on “Distanţa”

  1. Cristina: “Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe chiar si la distanta.” (Octavian Paler) 🙂

    Like

  2. Woodisor: Distanţa nu ne separă de sentimente. Chiar şi cei care pleacă în străinătate pentru a lucra poartă în gând amintirile de acasă, chiar şi lor le este dor de cei dragi. Să nu raportăm distanţa doar la o iubire neîmplinită; trebuie să aşteptăm pentru că avem tot timpul necesar pentru a ne indeplini dorinţele la care aspirăm, fie ele şi la capătul celălalt al lumii.

    Like

  3. Alexandru, multumesc de citat. La fel si tie Dragos. Se pare ca nu am fost inteleasa, dar nu conteaza asta. Important este ca eu am inteles. Dar voi incerca sa ma explic totusi 🙂 pentru ca iar o sa dau in culpa mea de zi cu zi (iar Tutea imi va zambi iar din ceruri). Cand ma refeream la distanta nu ma refeream neaparat la distanta fizica, pentru ca aceasta nu te desparte de sentimente. Ma refeream la distanta psihica, cand pur si simplu sunt atat de multe care te despart de cineva, este o distanta fie impusa, fie venita inconstient si tumultos. Este greu de explicat ceea ce am vrut sa spun, mai ales contextul in care a fost spus…

    Like

  4. Woodisor: Nu putem să îi înţelegem pe toţi cei cu care ne întâlnim într-o viaţă, e normal să fim uneori reticenţi. Important este, însă, să acceptăm că sunt lângă noi, chiar dacă de multe ori nu ne convine.

    Like

  5. Da, perfect de acord. Insa totusi pe mine distanta ma separa de sentimente 🙂
    Aleg distanta cateodata. Este important sa ii acceptam intre noi si langa noi pe toti, chiar daca ne sau nu ne convine. Dar aleg distanta. Incepe sa se faca lumina si distanta nu o sa mai vrea sa separe sentimentele 🙂
    O sa revin asupra acestui subiect pe blog 🙂

    Like

Hai să discutăm. Postează un comentariu: