Paul Pădurariu, fotograful care te (re)descoperă

Paul Pădurariu - studio foto

Bineînțeles, condiția necesară este să îl descoperi mai întâi tu. Iar acest lucru este foarte simplu pentru că Paul Pădurariu își are studio-ul foto pe strada Râpa Galbenă nr. 10A, la doar 50 de metri distanță de fostul club RS, chiar vis-a-vis de căminul studențesc Akademos, puțin mai sus de Clubul CFR. Sau pur și simplu cauți un banner pe care scrie clar STUDIO FOTO PAUL PĂDURARIU. Și gata. Bine, el preferă să-l suni înainte sau să-i trimiți un mail și să anunți vizita. Nu de alta, dar e posibil să fie într-o ședință sau la un eveniment și să nu-l găsești. Dar tocmai asta-i, el e ușor de găsit. Ori pe pagina de Facebook a studio-ului, ori pe site-ul lui personal.

De ce te-aș trimite la el? Pentru că e un tip care iubește până peste cap fotografia, denumind-o chiar „stilul meu de viață” și care are încăpățânarea să descopere fiecare om pe care-l pozează. În ultimii 2 ani, Paul a fost cel care ne-a oferit șansa să ne amintim de fiecare întâlnire a bloggerilor de parcă ar fi fost ieri. Dar asta nu i s-a părut suficient. Paul a avut doza de nebunie care să-l împingă să facă o invitație către toți bloggerii ieșeni pentru o sesiune foto profesionistă în noul lui studio. 2 zile, aproape 40 de bloggeri. Curajos! Fiind printre ultimii programați, m-am decis să aștept să termine tot acest tur de forță, să-i dau o bere și să aflu de unde vine toată această nebunie.

Îl întreb imediat ce se așează pe scaun după ore întregi de fotografiat dacă se aștepta la ce-o să iasă și dacă ar mai relua experiența, iar răspunsul lui e simplu și plin de relaxare, de parcă ar putea să se apuce din nou: „Da, cu siguranță. Eu mă așteptam să fie așa, să am dureri de genunchi și să fiu foarte obosit. Știam la ce mă înham, însă a fost o experiență foarte plăcută, a ieșit chiar mai bine decât mă așteptam”.

Pasiunea care l-a urmărit toată viața

Paul a fost pasionat încă din facultate de fotografie, însă viața l-a condus spre mediul corporatist și a uitat de aparat pentru aproximativ șapte ani. Totuși, s-a reîntâlnit cu vechea sa pasiune aproape întâmplător, într-un moment în care avea nevoie pentru un proiect de imagini cu muzee și monumente din Iași. „Am vrut neapărat fotografii originale, pe care nu le găsești pe Wikipedia, pe Google sau pe alte site-uri”, își amintește el. A făcut rost de un DSLR de la Teatrul Național, „un Canon 20D, antic și de demult”, care era departe de ceea ce ar fi trebuit să fie. Însă nu s-a lăsat, s-a descurcat cu ce a avut la dispoziție. Își amintește cu plăcere de acea perioadă pentru că își dă seama că atunci a învățat că un echipament mai slab te ajută să îți depășești limitele, fiind nevoit să cunoască cât mai multă procesare pentru a putea livra imagini care să poată fi utilizate online. Ulterior, la atelierele de gătit ale soției sale, Elena Pădurariu, a început să fotografieze oameni.

A realizat rapid că fotografia de portret și de evenimente este mult mai solicitantă decât cea de peisaj sau arhitectură. ”Trebuie să intri în sufletul oamenilor, să îi descoperi, să cunoști cât mai multe detalii despre eveniment. Pe dealuri e mai simplu – pozezi o gâză, un copac, poți să stai 2-3 ore acolo ca să îți iasă cadrul dorit sau te poți duce la apus, când ți se pare că lumina se potrivește mai bine. În schimb, la un eveniment trebuie să lucrezi chiar atunci când se întâmplă, indiferent de situație”. Spune că pentru el fotografia de peisaj este doar un hobby, asemănător cu mersul la pește pentru pasionații de pescuit. Relaxarea pe care o simte când stă și pozează o floare e aceeași pe care o simt pescarii când stau cu undița-n baltă. În schimb, evenimentele corporate, nunțile, albumele de familie sunt specialitatea lui.

Antrenament de fotograf

Deși din exterior fotografiatul profesionist nu pare atât de complicat, sunt multe detalii care trebuie luate în considerare. Paul pune mare accent pe cunoașterea clientului și a subiectului fotografiat: „Trebuie să cunoști programul evenimentului, să acorzi atenție la toate persoanele participante la eveniment, nu doar la mire și mireasă sau doar la speakeri, ci trebuie să fii atent și la atmosfera din sală”. Un alt lucru pe care pune mare preț este echipamentul de backup pentru că aparatura poate să te lase când ți-e lumea mai dragă. Începând de anul trecut, merge la toate evenimentele cu un asistent, „un backup pentru mine, în cazul în care mi se întâmplă ceva, mă înlocuiește”.

Experiența i se pare vitală în acest domeniu. De aceea, la început s-a rugat de amicii săi fotografi să îl ia cu ei pentru a învăța tainele meseriei. A observat și că mulți fotografi amatori nu sunt dispuși să își dedice acest timp pentru a acumula experiență, ci vor din start să câștige bani: „Nu e suficient să pui aparatul la ochi. Trebuie să știi ce pozezi și să fii atent la momentele cheie ale evenimentului. Un profesionist știe ce are de făcut încă de când intră în starea civilă și știe exact unde să se poziționeze în biserică în fiecare moment al slujbei. Dacă ai matricea, te adaptezi mult mai ușor. Evident, sunt și evenimente la care nu ai de unde să știi ce se întâmplă, dar trebuie să anticipezi tot timpul ce va urma”.

Sunt curios să aflu cât doarme într-un week-end. Când are doar o nuntă, îi sunt suficiente 8 ore, însă când mai are programat și un alt eveniment vineri sau duminică și nu poate prinde decât 2 ore de somn între ele, atunci începe să se pregătească încă de joi. Tot pentru a face față cât mai bine oboselii, consumă foarte multă apă și energizante naturale.

„Numai prin oameni am reușit” 

Paul a avut o ascensiune destul de rapidă pe piața fotografilor din Iași, pusă pe seama ambiției sale de a reuși: „Numai prin oameni am reușit – am mers la diverse întâlniri doar pentru a cunoaște oameni și pentru ca ei să mă cunoască pe mine, am ajutat și am fost ajutat. Nimeni nu te ajută degeaba. Și dincolo de asta, se pare că toată lumea e zăpăcită de optimismul și de zâmbetul meu”. Într-adevăr, veselia și buna dispoziție sunt ingredientele nelipsite când ești alături de Paul. Ceea ce se poate observa și din imaginile de la ședința foto cu mine.

Dragos Bargaoanu - foto Paul Padurariu 1

dragos-bargaoanu-foto-paul-padurariu-2

dragos-bargaoanu-foto-paul-padurariu-3

dragos-bargaoanu-foto-paul-padurariu-4

dragos-bargaoanu-foto-paul-padurariu-5

dragos-bargaoanu-foto-paul-padurariu-6

N-am putut să nu îl întreb la final care este locul preferat din Iași pentru a face fotografii. Mi-a răspuns fără să ezite: Râpa Galbenă! „De asta mi-am și deschis studio aici.”

Puteți vedea fotografiile de la celelalte ședințe foto ale câtorva dintre colegii din Kooperativa 2.0 Iași aici: Adelina, Alexandra, Anda, Andreea, Andreea C.BiancaConstantin, Dana, DianaDiana Elena, Ionuț, MarianMariana, OanaSimona.

Featured Image by Constantin Ciobanu

6 thoughts on “Paul Pădurariu, fotograful care te (re)descoperă”

Hai să discutăm. Postează un comentariu: