Seară spaniolă la Madrileña

Începutul de 2015 reînvie tradiția blogosferei ieșene de a se întâlni în mod constant și, la fix o lună distanță de precedenta adunare, ne-am revăzut la un nou blogmeet, găzduiți fiind de proaspăt-deschisul restaurant La Madrileña. Aflat pe strada I.C. Brătianu, la numărul 30, chiar în partea laterală a Teatrului Național, restaurantul cu specific spaniol se remarcă imediat ce îi treci pragul ca un spațiu intim, liniștit și primitor, ideal pentru o cină romantică în doi sau pentru un prânz la care se pot discuta în tihnă diverse afaceri. Luând în calcul apropierea de Teatrul Național, nu trebuie exclusă nici servirea mesei înainte sau după o piesă de teatru ori un spectacol de operă.

De fapt, asocierea restaurantului cu serile organizate de instituția alăturată a fost primul subiect de discuție avut cu patronul de la Madrileña care ne mărturisea că nu sunt rare cazurile când spectatorii fug în pauzele dintre acte până la restaurant pentru a-și cumpăra o sticlă de apă. Imediat mi-am dat seama că în ceea ce privește punerea la dispoziție a diverselor tipuri de lichide pentru spectatori, situația a rămas ca acum mai bine de 20 de ani, când am luat primul contact cu spectacolele de la Opera ieșeană. Lucru destul de trist, luând în considerare oferta unică de vinuri din cele mai renumite zone iberice de care dispune La Madrileña. Prețurile sticlelor de vin din meniul restaurantului variază între 49 și 89 lei, unele dintre soiuri putând fi servite și la pahar (12 lei).

Rețete mediteranee și spirit spaniol autentic în fiecare preparat

Și dacă tot veni vorba de băutură, noi am fost serviți cu o savuroasă sangria creată special de cei de la Madrileña și servită în carafe cu diferite felii de fructe în interior, o băutură perfectă pentru zilele toride din vara care va urma. Trebuie să recunosc că nu am avut ocazia foarte des să descopăr gastronomia spaniolă, astfel că am fost extrem de curios să degust câteva dintre preparatele din meniul La Madrileña. Ca aperitiv, am înfulecat pe nesimțite o tortilla espagñola, practic o omletă cu cartofi, ceapă și salată, care merge de minune cu maioneza casei și un sos salsa brava, ușor picant. Felul de bază a fost, bineînțeles, o paella valenciana mixtă, prezentată de însuși bucătarul restaurantului. Am aflat chiar de la el că cele mai bune ingrediente pentru prepararea unei paella valenciana gustoase se găsesc în zona Madridului și majoritatea condimentelor folosite la Madrileña sunt aduse direct din Spania.

Tortilla Espagñola
Tortilla Espagñola
Paella Valenciana Mixtă
Paella Valenciana Mixtă

La restaurantul din Iași se regăsesc în meniu două tipuri de paella, una doar cu fructe de mare și o variantă mixtă, la care se adaugă bucăți de pui. Noi am avut parte de cea de-a doua care avea – pe lângă orez și pui – midii, creveți, calamar și diverse legume. Bucătarul a ținut să menționeze și că pentru a te bucura de o paella bună, aceasta trebuie servită caldă, chiar în momentul în care a fost gătită, ulterior gustul nemaifiind același. Din acest motiv, el recomandă ca cei care doresc să mănânce acest preparat, să sune înainte la restaurant (numărul de telefon este 0232.270.547) și să anunțe ora la care vor sosi pentru a primi paella valenciana ca la carte. O porție costă 25 lei și se poate aduce la masă și direct în tigaie dacă sunt mai multe persoane.

Desertul casei este, cum altfel?, un deliciu. Rețeta și gustul sunt asemănătoare unei creme de zahăr ars, însă consistența este ceva mai densă. Finalul a fost încununat cu un shot de cremă de țuică spaniolă, dubios de dulce și răcoritoare. Am fost atenționați totuși că e destul de înșelătoare și ar fi bine să nu exagerăm. Să trăiți, am înțeles!

Desertul casei
Desertul casei
Cremă de țuică
Cremă de țuică

Veselie tipică blogosferei din Iași

Ar putea părea că a fost o seară foarte liniștită, relaxantă și mâncarea a putut să se așeze la locul ei nederanjată de nimic. Complet fals. A fost o gălăgie clasică întâlnirilor dintre bloggerii ieșeni, multe râsete și „dureri de fălci” (citez din marele clasic Cipoc). A fost o seară în care fiecare a ieșit în evidență cum a știut mai bine, după cum urmează: Gabriela, campioană la trimis bancuri prin SMS, Bogdan, expertul la spus glumițe în fix 14 secunde, Ciprian, maestru la povești colorate în roșu aprins, Alexandra, profesoară în feliat banane cu aromă de vin, Paul, scamator cu farfurii goale (”da’ eu de ce nu am primit desert?”), Andreea, instrument de măsură pentru nivelul glumelor celorlalți prin intensitatea râsului propriu, Etienne, masterchef de caracatițe la grătar și subsemnatul, recordman absolut la numărul minim de cuvinte rostite la un blogmeet.

Blogmeet @ La Madrilena

Blogmeet @ La Madrilena

În concluzie, a fost încă o seară de (re)memorat într-un restaurant cochet, cu un staff primitor și binevoitor, un loc în care poți merge oricând dorești să ieși din cotidian!

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s