Turul Franţei 2011

Cea mai importantă cursă ciclistă va începe mâine pentru a 98-a oară. Pare a fi una dintre cele mai interesante ediţii din ultimii ani din două puncte de vedere: marele favorit şi câştigătorul din ultimii doi ani vine după o participare reuşită în Turul Italiei (învingător), iar ceilalţi lideri de la echipele importante s-au concentrat doar pe TdF.

Bineînţeles, favoriţii mei nu sunt în prim-plan. Samuel Sanchez de la Euskaltel nu pare să-şi dorească mai mult decât locul patru de anul trecut, iar Damiano Cunego tinde şi el doar la o victorie de etapă. Cum e neapărată nevoie să fraternizez şi cu o echipă franceză, sper ca AG2R să facă o figură frumoasă.

Voi face o analiză scurtă din prisma unui iubitor de ciclism, nicidecum a unui parior (am micile dueluri cu Alex Ilie, e suficient) sau a unuia cu pretenţii de specialist:

Alberto Contador – ciclistul pe care eu îl văd câştigând la pas orice mare tur în care participă şi, în mod normal, aşa ar trebui să fie şi acum; scandalul cu dopajul nu i-a afectat pregătirea, singură problemă putând fi oboseala acumulată în Turul Italiei.

Andy Schleck – omul abonat la locul II; eu cred că în acest an va avea de luptat şi pentru adjudecarea poziţiei secunde pentru că au venit mulţi rutieri importanţi; chiar dacă face faţă pe munte, contratimpul îl va trăda şi de această dată.

Samuel Sanchez – a demonstrat că rezistă pe munte, însă are şi el probleme mari la contratimp; eu sper totuşi ca declaraţiile cum că ţinteşte doar o etapă să fie doar pentru adormirea adversarilor şi să tragă pentru un loc pe podium.

Jurgen van den Broeck – eu îl văd mare favorit la poziţia a doua; o să şi atace, o să se ţină bine, echipă care să îl ajute are, depinde ce tactică va adopta.

Robert Gesink – mulţi îl văd ca viitorul mare campion al ciclismului, însă pe mine încă nu m-a convins; e un rutier bun, dar nu foarte bun şi nu îl văd mai sus de locul V la final.

Alexandre Vinokourov – ultimul tur al hexagonului la care participă, o să tragă tare pentru o etapă, dar nu-l văd în primii zece în clasamentul general.

Radioshack – băieţii ăştia au patru lideri – Brajkovic, Horner, Leipheimer şi Kloden – eu zic că cel puţin unul va fi în top 5 datorită, în principal, calităţilor pe care le au la contratimp.

Ivan Basso – sezon slab până acum, dar cine ştie pentru ce s-a păstrat; dacă va reuşi să atingă forma din Turul Italiei de anul trecut, va fi un adversar puternic.

Bradley Wiggins – la britanic nu există cale de mijloc, el ori merge foarte bine, ori merge dezastruos; e greu de prezis ce va face, dar pare a fi într-o formă destul de bună.

Cadel Evans – ciclistul care nu atacă; mi-e greu să cred că nu va avea ghinion pentru că, de cele mai multe ori, e în locul nepotrivit la momentul nepotrivit; nu-i dau şanse la primele cinci locuri.

Desigur, datele se referă doar clasamentul general. Vor fi oameni care vor lupta şi vor obţine victorii de etapă – Gilbert, Cancellara, Chavanel, Cavendish, Taaramae, Voeckler sau Coppel.

Cert este că va fi un tur mai echilibrat decât în alţi ani şi, poate, cu mult spectacol!

Advertisements

6 thoughts on “Turul Franţei 2011”

 1. Mi-ai ridicat din nou mingea la fileu și mă simt obligat să-l apăr iar pe Gesink. Îți reamintesc faptul că vorbim despre un rutier care a terminat turul pe locul 6 în 2010, fiind accidentat la mână încă din prima săptămână. Știu că nu pedalează cu mâinile, dar cred că ești de acord cu mine că o astfel de accidentare cântărește mult; afectează forma fizică, echilibrul, dar și starea psihică.

  Anul acesta, eu îl văd mult mai bine pe Gesink decât pe Jurgen (locul 5 anul trecut). Contează și echipa, iar pe munte, Rabobank e mult peste Omega.

  Legat de Contador și Andy… sper să-i sară și lui Contador lanțul (ochi pentru ochi și lanț pentru lanț) și să-l bată măr pe luxemburghez. Nu de alta, dar prea e neastâmpărat în declarații ăsta micu’. Nu prea-și vede lungul nasului. Atât timp cât nu are nici un tur câștigat, puțintică modestie n-ar strica. Andy însă… se crede Valentino Rossi. Mă gândesc totuși că tre’ să fi obosit și Contador după Giro, dar în același timp îmi amintesc de 2010, când El Pistolero a câștigat deși era într-o formă fizică șubredă. Dubla îi este accesibilă.

  Allez Rabobank, allez Gesink! Allez Saur-Sojasun, allez Coppel! 🙂

  Like

 2. Repet, Gesink e un rutier bun şi-atât. Cel puţin, până acum. S-ar putea ca tu să ai dreptate şi să vezi un anume potenţial care mie îmi scapă. Exact cum tu vrei ca lanţul lui Contador să sară, la fel de mult îmi doresc şi eu să îl văd pe Gesink într-o formă fizică excelentă, la capacitate maximă şi să demonstreze că se poate ţine de grupul important pe munte. Până acum, n-a făcut acest lucru, însă Jurgen a reuşit.

  Like

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s