Enciclopedia Vieţii îşi arată primele pagini

Primele 30.000 de pagini din Enciclopedia Vieţii online (Encyclopedia of Life – www.eol.org) au fost dezvăluite, oficial, miercuri, acesta fiind un proiect fără precedent care îşi propune să repertorieze cele 1,8 milioane de specii vii cunoscute.

Lansată în mai 2007, această enciclopedie va permite un acces liber la toate cunoştinţele actuale despre biodiversitatea terestră, permiţând, în acelaşi timp, o mai bună conservare a acesteia în faţa riscurilor prezentate de încălzirea climei şi de exploatarea în exces de către oameni.

Crearea acestei vaste enciclopedii a fost posibilă graţie progreselor tehnologice în domeniul motoarelor de căutare şi de vizualizare a informaţiei, realizate în ultimii cinci ani, după cum au precizat creatorii proiectului.

Pentru crearea totalităţii paginilor digitale, care vor conţine toate speciile vii catalogate de 250 de ani încoace de specialişti, va fi nevoie de o perioadă de circa 10 ani.

Enciclopedia Vieţii va fi, însă, actualizată constant, pentru a fi incluse noile specii identificate sau dispărute.

Acest catalog, care va oferi o imagine de ansamblu a biodiversităţii, incluzând lumea animală şi vegetală, precum şi ciupercile, va putea fi extinsă ulterior la universul microbian.

Prin reunirea tuturor informaţiilor cunoscute despre cele aproximativ 1,8 milioane de specii cunoscute, Enciclopedia va oferi oamenilor de ştiinţă un instrument care să permită, de exemplu, stabilirea unei hărţi a vectorilor responsabili de maladiile umane, dezvăluirea misterelor longevităţii sau încetinirea propagării speciilor invadatoare, a explicat Jim Edwards, directorul acestui proiect.

Advertisements

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s