Dragobetele

Dragobetele printre noi

de Sorina

Dragobetele, sau sărbătoarea iubirii şi tinereţii, se sărbătoreşte de ani la începutul primăverii, spunându-se ca în această zi toată natura se trezeşte la viaţă. S-a ales simbolic ziua de 24 februarie, zi în care se spune că Dragobetele sărută fetele!
După cum ştim, în fiecare regiune se sărbătoreşte altfel, este chiar şi o legendă a Dragobetelui, aceea ca el este fiul chipeş şi iubăreţ al babei Dochia, şi că în această zi oficia în cer logodna păsărilor.

Este o sărbătoare românească, o tradiţie frumoasă care încă se mai păstrează.
Se spune că cei care se intâlnesc astăzi vor rămâne împreună tot anul, şi chiar mai mult. Cei care se iubesc astăzi şi împărtăşesc şi celorlalţi din dragostea lor vor fi feriţi de rele, de boli.

Dragobetele se ştie că este chiar şi un zeu al fericirii şi petrecerilor, spunându-se că cei care se îndrăgostesc pe 24 februarie se vor căsători. Vreau să cred că sunt din ce în ce mai multi români care se bucură de acest început de primăvară. E ziua în care natura ia o altă înfăţişare, în care păsările se logodesc, iar oamenii construiesc un nou castel al iubirii, un castel pentru anul 2008, mai mare decât cel de anul trecut şi, să sperăm că mai mic şi mai firav decât cel al anului ce va urma.

Dragobetele dăinuieşte în fiecare din noi, hai să îl celebrăm aşa cum s-ar cuveni!

Numai român să nu fii…

de Dragosh

Mai ales pe 24 februarie, când e ziua feciorului babei Dochia, adică Dragobetele, care mai şi sărută fetele. Nu sunt nici pe departe pro-Valentine’s, dar nici conservatorul care acceptă această sărbătoare “tradiţională”, care apare, uimitor(!?), imediat după mediatizarea Zilei Îndrăgostiţilor. În primul rând, prea multe sărbători stârpesc farmecul celor deja existente.

Totuşi, acestea sunt numite sărbătorile iubirii! Aşadar, cuvântul important aici este Iubirea. Acesta e termenul care trebuie să rămână neatins de toate celelalte practici, iar Iubirea e pretutindeni, e în fiecare, e în orice clipă şi la orice pas. Nicio zi nu e destul de importantă să fie declarată unică pentru a te bucura de Iubire. Fiecare zi în care eşti îndrăgostit îţi permite să te manifeşti aşa cum îţi dictează inima şi să dărueşti iubire.

“Poţi dărui fără a iubi, dar nu poţi iubi făra a dărui” spunea Amy Carmichael. Adevărat, cu adăugarea că poţi face asta oricând simţi nevoia, în fiecare moment al existenţei.

Dragostea nu e o tradiţie pe care noi o urmăm, dragostea e un sentiment diferit de la persoană la persoană, de la individ la individ… Dragostea nu e impusă, e poate singura de care ne putem bucura în linişte şi pe care nu o poate fura nimeni!

Advertisements

3 thoughts on “Dragobetele”

  1. Chiar am avut o discutie azi pe tema “valentines day ” Vs. Dragobete… si spuneam ca m-am intoxicat cu atatea sarbatori alea dragostei… A incercat acea persoana sa ma convinga ca Dragobete e o sarbatoare mai naturala, mai traditionala… dar raman la parerea mea… Dragostea poti sa o sarbatoresti in fiecare zi daca vrei…nu e nevoie de o sarbatoare asa comerciala ca Valentines..

    Like

  2. Dragostea o poti sarbatori in fiecare zi, problema este ca nimeni nu o sarbatoreste in fiecare zi si uneori mai avem nevoie de cate un mic impuls. Dragobetele este o sarbatoare diferita comparativ cu Valentine`s day, sau cel putin asa o consider eu…este o sarbatoare pe care o simtim si o sarbatorim altfel tocmai pentru ca nu este atat de mediatizata. Continuu sa raman la parerea mea ca Dragobetele dainuieste in fiecare dintre noi!

    Like

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s