Eclipsă totală de Lună, în noaptea aceasta, vizibilă din România

O eclipsă totală de Lună va putea fi observată în această noapte de pe mare parte din continentul american, din Africa şi Europa, inclusiv din România, următorul eveniment astronomic de acest tip, observabil din ţara noastră, urmând a se produce pe 15 iunie 2011.

Eclipsele lunare au loc când luna trece prin umbra Pământului. Eclipsa totală apare când Luna trece în întregime prin umbra Pământului. Luna nu devine total întunecată, ci, de cele mai multe ori, capătă nuanţe roşiatice. Acest fenomen apare din cauza atmosferei şi a altor culori prezente în lumina Soarelui.

Eclipsa va fi totală în America de Sud, partea orientală a Americii de Nord şi în regiunile occidentale ale Europei şi Africii.

Deşi ochiul are nevoie de două – trei minute de acomodare pentru a distinge umbra, eclipsa poate fi vizibilă imediat cu ajutorul unui telescop.

Contrar eclipselor de Soare, eclipsele lunare nu prezintă niciun risc pentru ochi.

În România, fenomenul va debuta la ora 5.26 (ora locală), faza de totalitate durând aproximativ 50 de minute, potrivit site-ului Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” al municipiului Bucureşti. Intrarea lunii în penumbră va începe la ora 2.37, ieşirea acesteia din penumbră urmând să aibă loc la ora 8.15.

Aceasta este prima eclipsă a anului 2008 care poate fi observată din România şi, totodată, ultima eclipsă totală de Lună din acest deceniu.

Advertisements

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s