O nouă lege în fotbal

Se numeşte legea Webster, după numele fotbalistului Andy Webster, fiind asemănătoare legii Bosman. Ce s-a întâmplat de fapt? Povestea scoţianului Andy Webster (25 de ani) a început în vara lui 2006, atunci când clubul său, Hearts of Midlothian, a încercat să-i prelungească înţelegerea ce expira în vara lui 2007. Nefiind de acord cu noile condiţii oferite, Webster a rupt unilateral contractul, prevalându-se de articolul 17 din regulamentul FIFA de transferuri, mai ales că petrecuse la Hearts deja 3 ani, în ceea ce FIFA numeşte “perioada de protecţie”.

Deşi Webster a plecat imediat la Wigan (între timp s-a mutat la Rangers), cazul său a ajuns mai întîi la FIFA, care, acţionînd conform aceluiaşi articol 17, a obligat pe Wigan să plătească 800.000 de euro pentru transfer clubului Hearts, adică salariul jucătorului pe 4 ani. Nemulţumit de decizie, Webster a apelat la TAS, care a dat, la 30 ianuarie, sentinţa definitivă, obilgîndu-l pe Webster însuşi să plătească drept compensaţie 200.000 de euro lui Hearts, adică salariul său pe sezonul ce-i mai rămînea în contract.

Motivaţia juriului a fost următoarea: “Când un club decide să rupă unilateral contractul unui jucător e obligat să-i plătească salariul din contract pe perioada prevăzută. Şi în sens invers trebuie folosită aceeaşi monedă”.

Deocamdată, legea abia a intrat în vigoare. Deci există un precedent care poate fi folosit în justiţie în orice caz similar.

Aşadar, orice fotbalist cu vârsta mai mică de 28 de ani care a jucat cel puţin 3 ani la un club îşi poate rupe unilateral contractul, urmând a plăti drept compensaţii clubului doar contravaloarea salariului pe care-l mai avea de încasat pînă la finalizarea stipulată a înţelegerii. Nu se iau în considerare valoarea fotbalistului ori cota lui de piaţă, pur şi simplu se pleacă de la contractul înregistrat şi, mare atenţie!, NEMODIFICAT ÎN ULTIMII 3 ANI. Mai mult decât atît, dacă vîrsta fotbalistului e mai mare de 28 de ani, condiţiile sunt şi mai bune: el poate pleca după numai doi ani. Obligaţia celui în cauză e să anunţe clubul în cel mult 15 zile de la finalul sezonului respectiv despre intenţiile sale.

Eu zic că o să înceapă o nouă eră în strategia pe termen lung a cluburilor privind transferurile. E de bine, e de rău?

Advertisements

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s