Arta si timpul liber

Aud tot mai des expresia “N-am timp!”, aud la fel de des plangerea ca unii cica se plictisesc. Timp liber, free time, pauza… in orice fel i-am spune, toti il avem, mai mult sau mai putin, difera modul in care ni-l folosim. Sunt acele in momente in care avem dreptul sa hotaram ce vrem sa facem, noi pentru noi, momente in care nu ar trebui sa lasam pe nimeni sa ne impiedice sa le folosim intr-un mod propriu, personal… Pe cat de diferiti suntem, pe atat de diferit ne petrecem timpul liber si acesta este un lucru evident.

Se intampla sa fim fortati de imprejurari sa utilizam aceste pauze de relaxare (in sensul de a face ceea ce ne bucura, ci nu de a dormi sau a sta pe fotoliu ore intregi) intr-un mod ce ne displace. Ne aparam? Cum ne aparam? Cat de mult tinem la acest timp? Cat de usor renuntam? Refuz sa fac lucruri inutile, refuz sa merg pe drumul cel mai lung cand am o scurtatura, prefer sa am un curs in plus intr-o zi decat cate unul in fiecare zi, imi place sa citesc in tramvai pentru ca e oricum un timp mort daca ma uit pe geam, aleg sa imi cumpar si pantofi sport cand trebuie sa imi achizitionez un tricou, iar cand vin spre casa iau si paine… De ce? Pentru ca am mare nevoie de timpul meu, am multa nevoie sa fac ce imi place si cat imi place… sa nu regret, sa nu trebuiasca sa spun “imi pare rau ca nu am putut sa…”!

N-am TIMP sa ma plictisesc…

4 thoughts on “Arta si timpul liber”

  1. “N-am timp!” poate fi o eschiva buna, atunci cand esti pus in fata unor intrebari indiscrete sau nu ai dispozitia necesara pentru a povesti cuiva ultima experienta sentimentala/de orice alta natura. M-am intalnit de cateva ori, in mijloace de transport public, cu intrebarea “Cum stai cu dragostea?” … si cum nu prea vreau sa devin subiect de telenovela pentru ceilalti calatori, refuz sa raspund si spun ” N-am timp!”.
    Referitor la administrarea timpului, fie el timp liber sau timp ocupat, cred ca notiunea este una variabila, calculata prin raportare la fiecare individ, in parte. Timpul curge frumos in cana mea de ceai si altfel se scurge in paharul altora (60 de minute pentru mine nu sunt aceleasi 60 cu ale tale).

    Like

  2. Timpul a fost, este si va ramane cel mai discutat subiect al filosofiei.Chiar si marii poeti foloseau timpul ca pe o emblema a universului in care traim. Aud tot mai des persoanele plangandu-se ca se plictisesc si ma intreb de ce? Multi dintre ei probabil vor ajunge sa regrete acest timp pierdut ..se vor uita inapoi si nu vor vedea decat o imagine stearsa a vietii..neclara si lipsita de sens.Consider ca viata iti ofera atatea oportunitati incat e imposibil sa-ti petreci timpul plictisindu-te.In fiecare zi ma gandesc ca secunda care tocmai a trecut nu va mai reveni niciodata..ca totul se scurge atat de usor si nu stim sa apreciem cu adevarat valoarea timpului..In ceea ce priveste expresia “n-am timp!”..mi se pare total lipsita de argumente .Recunosc, am utilizat-o de multe ori ..insa pentru a evita diverse lucruri care-mi displaceau sau pentru ca stiam ca pot face altceva. Pentru ca ar fi multe de spus pe aceasta tema am sa inchei foarte simplu :Avem timp!

    Like

  3. “A book is the best keeper of time.” ( cugetare islamica)
    Ce faci cand calatoresti si nu poti lucra in tren/avion, nu poti dormi ? Citesti 🙂 Prin urmare, timpul nu se pierde, se comprima in lectura, in idei si invataturi.

    Like

Hai să discutăm. Postează un comentariu: