A fi sau a nu fi la… ANNAPOLIS

annapolis.jpg

Annapolis, Maryland, SUA, 2006.

1.207 admisi din 15.000 inscrisi la Academia Navala a Statelor Unite ale Americii. Unul dintre ei, Jake Huard, primeste confirmarea doar cu o zi inaintea deschiderii unui nou an. Desi cu rezultate mediocre si cu impotrivirea tatalui, decide sa urmeze visul celei care l-a nascut, singura care a crezut ca el va putea ajunge la Annapolis si care l-a parasit inainte sa il vada reusind.

Asa incepe filmul “Anapolis”, regizat de Justin Lin, nimeni altul decat producatorul celebrului “Tokyo Drift”, o prezentare foarte interesanta a ceea ce este cu adevarat viata dura in Marina Americana. Sacrificiul, dezamagirea, efortul dus pana la extrem, atasamentul, curajul si nervozitatea sunt cateva din starile prin care treci inevitabil pentru a deveni un ofiter al Marinei.

Jake Huard intra pe portile Academiei solitar, cu o geanta in mana, uitandu-se in jur si realizand ca exista posibilitatea sa dea gres. La controlul gentii, ramane doar cu periuta de dinti, primind un incurajator “Wellcome to Academy!”. Avand calitati certe de atlet si boxer, se loveste de imposibilitatea de a face fata cu brio la capitolele fizica, matematica, istoria academiei. Aceste deficiente duc la consecinte si asupra colegilor de camera, care sunt pedepsiti o data cu el. O metoda care aduce in sufletul celui vinovat stari contradictorii, simtindu-se raspunzator, e nevoit sa munceasca mai mult pentru a-si imbunatati cunostintele. Jake incepe sa invete noaptea, la lumina lanternei, iar mai apoi ascultand lectiile de pe o caseta, dovedindu-se ca retinerea auditiva e mai calitativa decat cea vizuala.

Profita de ocazia care se iveste de a boxa impotriva locotenentului Cole la o ora de sport. Huard e singurul care urca in ring, desi nu face parte din categoria superiorului sau. Nu reuseste sa il invinga, dar nu accepta sa nu-l loveasca si o face cand acesta este cu spatele. Il plesneste cu sete, fapt ce atrage dupa sine o noua pedeapsa. Constientizeaza ca nerespectarea regulilor nu e o solutie si, astfel, in permisia de Craciun se gandeste sa renunte. Tatal nu il sustine nici in acest moment.

La numaratorea de dupa permisie, Jake Huard lipseste… initial, pentru ca apare intarziat si fara uniforma pe el, moment in care este chemat de locotenentul Cole in Memory Hall. Acesta incearca sa il descurajeze, spunandu-i ca nu e potrivit sa devina ofiter, dar tanarul e hotarat sa demonstreze contrariul macar in memoria mamei sale. Are o noua sansa, pe care nu vrea sa o rateze nici in ruptul capului: competitia anuala de box, Brigades. Ajutat de colegul sau de camera, Twins, reuseste sa se ingrase si sa fie in categoria lui Cole.

Desi resemnat dupa tentativa de sinucidere a lui Twins, reuseste sa devina un erou in finala contra lui Cole, chiar daca este infrant. Numele sau este pe buzele tuturor si, mai mult, tatal sau se afla in tribune, dand prima oara din cap aprobator la ceea ce are de gand sa faca fiul sau.

Momentul de final este decisiv pentru decizia lui Jake de a deveni ofiter. La intrebarea pe care el o pune locotenentului Cole: “Ce credeti ca s-ar fi intamplat daca meciul mai dura o repriza?”, raspunsul este: “Vino langa mine in Marina si vei afla!”.

Un film care arata cat e de complicat sa fii de unul singur, cat de greu este sa suporti privirile celorlalti in momentul in care ai gresit si sa realizezi ca o singura eroare poate aduce moartea celui de langa tine. Jake a vrut sa faca totul de unul singur, i-a pedepsit pe cei din jur pentru incapatanarea lui si si-a dat seama ca primind si acordand ajutor pentru a pregati momentul final, doar atunci acesta va fi incununat de succes!

Un film ce vi-l recomand celor care nu l-ati urmarit inca! Astept parerea voastra despre el!

by Dragosh

Advertisements

Hai să discutăm. Postează un comentariu:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s